Snel zoeken

soort vakantie:

land of werelddeel:

individueel of groep:

DUURZAAM TOERISME

Genieten van oogverblindende natuur, idyllische dorpjes, authentieke lokale bevolking en een pittige lichamelijk inspanning, hele normale zaken tijdens een actieve vakantie. Echter niet alle soorten vakantie draaien om nieuwe unieke ervaringen op te doen. Overal gaan mensen op vakantie, er wordt de hele wereld over gereisd. Toerisme is een grote industrie en brengt naast positieve ook negatieve invloeden met zich mee. Duurzaam toerisme is een manier om serieuze negatieve gevolgen aan te pakken en te verminderen.

Toerisme brengt veel goeds voor een lokale bestemming. Vooral de economische voordelen van toeristische ontwikkeling zijn duidelijk en direct voelbaar: nieuwe banen worden gecreëerd en geld vloeit de lokale economie in. Ook het contact met toeristen zorgt voor interessante ervaringen waarvan geleerd kan worden. Toerisme kan echter ook serieuze negatieve consequenties hebben voor een bestemming. Wanneer toerisme zich te snel of te groot ontwikkeld kan de lokale bevolking zich er tegen keren en de natuurlijke omgeving worden aangetast. In sommige gevallen verdient de lokale bevolking zelfs nauwelijks aan toerisme, wanneer grote internationale toerisme ketens mee gaan spelen. Te veel toerisme kan ook een negatieve invloed hebben op de vakantie ervaring van toeristen, die teleurgesteld naar huis keren.

Duurzaam toerisme is een soort van toerisme dat de negatieve invloeden van toerisme probeert te minimaliseren en de positieve invloeden te maximaliseren. De uitgangspunten en richtlijnen van duurzaam toerisme focussen zich op de gevolgen die toerisme kan hebben op de natuurlijke, sociaal-culturele en economische omgeving van een bestemming, en ondersteunt een goed overwogen toeristische ontwikkeling die zowel unieke ervaringen voor bezoekers als aanzienlijke voordelen voor de lokale bevolking opleverd. In duurzaam toerisme is het belangrijk dat betrokkenen volledig meewerken en dat negatieve en postieve impacten continu worden gemeten om het beleid beter af te stemmen.

Duurzaam toerisme kan door allerlei verschillende toeristische organisaties worden toegepast; van transport bedrijven tot lokale tour operators. Ook vakantie accommodaties van alle soorten en klasses kunnen meehelpen aan verantwoord toerisme; Belvilla is een voorbeeld van een organisatie die duurzaamheid in toerisme serieus neemt en duurzame vakantiehuizen door heel Europa aanbiedt.

Vergeleken met een strand vakantie aan één van de Spaanse costa's heeft een sportieve vakantie een stuk minder negatieve consequences voor een bestemming. Wandelen en fietsen heeft minder impact dan een auto en vliegtuig, en in tegenstelling tot grote toeristische organisaties zijn het vooral lokale ondernemingen die profiteren van de aanwezigheid van actieve vakantie gangers. Echter de gebieden die actieve toeristen bezoeken zijn over het algemeen ook kwetsbaarder, het is dus belangrijk dat er rekening wordt gehouden met de effecten die een bezoek met zich mee kan brengen. Op reis gaan is fantastisch, maar toerisme heeft zo zijn negatieve kanten en duurzaam toerisme zal serieus moeten worden genomen zodat in de toekomst zowel toeristen als de lokale bevolking van toerisme kunnen blijven genieten en profiteren.